MARXA DE LES VALLS DE CARDÓS
RESTAURACIÓ
HISTÒRIA
ORÍGENS
La idea i la il·lusió d’engegar aquest esdeveniment cultural, lúdic i esportiu va néixer cap a l’any 2008, de la mà d’alguns veïns de la població de Ribera de Cardós juntament amb l’entitat excursionista d’ El Cim de Montcada i Reixac, presidit aleshores pel senyor Alfred Canals. Així doncs, la marxa va estar inspirada en una llegenda, anomenada La Cursa de la Guineu i els seus principals objectius eren visitar tots els pobles que conformen la Vall de Cardós, incloent-hi les esglésies i els ponts romànics; promoure la pràctica de l’esport entre la gent de la Vall de Cardós; permetre l’observació de la fauna i la flora autòctones i sobretot, a contribuir a la utilització, al manteniment i a la conservació dels camins.
L’estiu del 2010 va ser quan es va realitzar la primera edició del que, fins aleshores, ha sigut laMarxa del Cardós- del Romànic a la Claror. Una marxa amb un potencial enorme i una perspectiva de futur excel·lent degut a l’escena en la qual es desenvolupava. Tanmateix, aquesta marxa pretenia unir tots els pobles de la Vall de Cardós, un total de divuit, per acostar als participants a l’excepcional marc paisatgístic que ens ofereix la zona i alhora difondre el seu patrimoni cultural.
Pel que fa als recorreguts de l’esdeveniment, des dels inicis la Marxa del Romànic a la Claror ha constat de dues modalitats: la Marxa, amb un recorregut de 42 quilòmetres i 2.425 metres de desnivell, i la Caminada, amb un recorregut més curt, d’uns 20 quilòmetres.
TRAJECTÒRIA
En les primeres tres edicions, l’organització de la Marxa va ser conjuntament entre el centre excursionista El Cim i el Club d’Esquí Vall Cardós (CEVC). En les següents edicions, en la quarta i la cinquena, el Club CEVC va declinar la seva participació en l’organització però no en la seva col·laboració a títol personal dels seus socis i van entrar a formar part de l’organització dues dones de la vall, l’Olga Oma i la Blanca Doya.
Actualment, per motius de gestió i organització, el Club d’El Cim ha delegat totes les tasques de gestió, organització i realització de la Marxa al grup d’organització sorgit a la Vall de Cardós des de l’any passat. Així doncs, a dia d’avui la direcció de l’organització i la gestió d’aquesta està al càrrec d’un seguit de persones representants de la zona, els quals són el Sinto Pallé, Ivan Pey, Anna Ruso, Mònica Tomàs, Eduard Mateo, Roger Colomé, Marc Tomàs, Olga Oma i Blanca Doya, juntament amb el recolzament i la implicació constant i permanent dels tres ajuntaments de la Vall amb la representació per part dels seus alçades i veïns i veïnes de la zona que també treballen amb tots nosaltres de manera altruista i mirant pel bé de la Vall per aconseguir una gran difusió d’un entorn magnífic que es pugui compartir i conèixer per mitjà de la gent que hi participa i dels seus acompanyants.